Jak přidám vlastní výjímku a nastavím ji jako přerušení na čtečce?

Změněno dne Wed, 07 Sep 2022 v 04:07 PM

Výjimky jsou důvody nepřítomnosti zaměstnance (dovolená, pracovní neschopnost atd.) Ty nejběžnější důvody jsme pro vás již přednastavili, ale pokud budete potřebovat, můžete si nastavit podle vašich potřeb další.

Nastavení výjímek naleznete v sekci Nastavení v levém menu.

Výjimky naleznete v levé části nabídky. Novou výjimku přidáte kliknutím na tlačítko +.

Poté nastavíte název, zkratku a typ výpočtu.

TIP:

– Při přidávání nové výjimky je důležité správně vybrat typ výpočtu
– Výkon práce nastavíte, pokud zaměstnanec pracuje mimo místo jeho pracoviště, například u služební cesty nebo školení mimo firmu.
– Omluvená absence je nepřítomnost, kterou po zaměstnanci nechcete dopracovat, například dovolená nebo pracovní neschopnost.
– Nezapočítávat je pro evidenci důvodu nepřítomnosti, který si bude muset zaměstnanec dopracovat, nebo tento čas nedostane proplacený.
– Svátek se používá pro omluvení svátku ve všední den zaměstnancům u rovnoměrné pracovní doby. – Čerpání přesčasu se používá např. u náhradního volna.

Dále můžete nastavit:

  • Zda chcete výjimku zobrazovat v hodinách nebo ve dnech a hodinách.
  • Zda chcete započítávat výjimku do počtu odpracovaných dní.
  • Zda chcete evidovat fond.
  • Zda chcete povolit zadat polovinu výjimky.
  • Zda chcete tuto výjimku používat jako přerušení směny, tj. zda bude možnost, aby se  výjimka zobrazovala na čtečce.

Když zatrhnete Používat výjimku jako přerušení směny budete moci nastavit zaokrouhleni začátku a konce přerušení, v tomto případě program zaokrouhluje v neprospěch zaměstnance.

TIP:

Zohlednit přestávky v době přerušení“ znamená že když má zaměstnanec naplánovanou přestávku a v tuto dobu se bude nacházet v přerušení směny tak se přerušení rozdělí a přestávka se mu načte.

Příklad:

  • Zaměstnanec má naplánovanou přestávku od 12:00 do 12:30 avšak během této doby bude u lékaře tak se mu přerušení rozdělí a přestávka se mu normálně načte.

Zohlednit základní pracovní dobu v pružné směně znamená dopočítávaní začátku nebo konce směny před nebo po přerušení.

Příklad:

Zaměstnanec má nastavenou základní pracovní dobu v pružné směně nebo začátek pevné směny od 08:00 avšak do práce přišel od lékaře v 10:00, program mu tedy automaticky dopočítá dobu strávenou u lékaře.

Přerušení směny zohlednit v přítomnosti zaměstnance tímto docílíte toho, že když si zaměstnanec pípne toto přerušení tak se nebude zobrazovat mezi přítomnými na pracovišti.


Zobrazit

Pokud máte zatrhnuté pole Zobrazit, bude tato výjimka dostupná při editaci výkazů. Pokud některé, zejména systémové výjimky, nechcete používat ve výkazech, tak pole Zobrazit nechte prázdné a daná výjimka se vám při editaci výkazů nebude zobrazovat. 


Byl tento článek užitečný?

To je skvělé!

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Je ním líto, že jsme vám nepomohli

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Dejte nám vědět, jak můžeme tento článek vylepšit!

Vyberte alespoň jeden důvod

Zpětná vazba odeslána

Oceňujeme vaši snahu a pokusíme se článek opravit