Jak vytvořit provoz?

Změněno dne Tue, 22 Jun 2021 v 01:53 PM

Provoz je jedno ze tří základních nastavení v programu, popsaných v úvodní kapitole.

Provozy slouží k přehlednému rozdělení zaměstnanců. Můžete si je pojmenovat dle Vašeho vlastního uvážení. Nejčastější rozdělení je např. podle budov (Výrobní hala, Administrativní hala, atd.), podle měst (Pobočka Brno, Pobočka Praha, Pobočka Ostrava, atd.), podle oddělení (Obchod, Office, Výroba), atd.

Každý provoz může mít svého vedoucího. Například budu mít tři provozy: Obchod, Office a Výroba a každý z těchto provozů může mít svého vedoucího. Vedoucím nemusí být jen jedna osoba. Jeden provoz může mít i více vedoucích. Co každý vedoucí může v daném provozu jednotlivým zaměstnancům dělat za úpravy už záleží jen na tom, jaká mu nastavíte práva.

Rozklikněte sekci Provozy v levém menu.

Nový provoz vytvoříte kliknutím na znaménko + .

Zobrazí se Vám okno, kde je důležité hlavně vyplnit kolonku Název, ve které si provoz pojmenujete. Dále jsou zde kolonky Zeměpisná šířka, Zeměpisná délka, Rádius, Právo na čtení a Právo na zápis

Zeměpisná šířka, Zeměpisná délka a Rádius - Hodnoty můžete vyplnit v případě, kdy Vaši zaměstnanci využívají softwarovou čtečku a chcete u nich sledovat, z jaké lokality byl záznam v docházce vytvořen. Když do každého provozu doplníte zeměpisnou šířku, délku a rádius, tak v okamžiku, kdy si zaměstnanec zaznamená docházku na softwarové čtečce, program v přehledu záznamů zobrazí v názvu lokality jméno toho konkrétního provozu. Hodnota Rádius se uvádí v metrech. Toto číslo udává, v jak velkém okruhu okolo provozu bude v přehledu záznamů ze čtečky informace o tom, že byl záznam proveden v daném provozu. 


Formát zadání hodnot:

Jelikož GPS lokace se dají obecně zapsat v několika formátech (např. ve stupních, ve stupních a minutách, ve stupních minutách a vteřinách atp.) tak pro fungování GPS lokace v Alvenu je potřeba zadat formát ve stupních bez koncového písmena označujícího světové strany.

Příklad zobrazení lokace ve stupních: 49.1992194N, 16.6250256E.

Zapsání do programu Alveno ve stupních bez označení světové strany vypadá následovně:


Jako oddělovač je možné použít i tečku. Zapsání v programu poté vypadá takto: 



Hodnoty Právo na čtení a Právo na zápis není v počátku nutné vyplňovat. Automaticky se do kolonky Právo na zápis doplní administrátor nebo administrátoři systému a ti poté vytvoří jednotlivé vedoucí a nastaví jim práva k danému provozu.

Pokud Vaši zaměstnanci budou v programu žádat o dovolené nebo případně o jiné výjimky, je zde možné i nastavit zamykání. To znamená, že o dovolenou můžou žádat například nejpozději jeden měsíc před tím, než ji chce čerpat. 

Po kliknutí na tlačítko Uložit se Vám provoz vytvoří.


Nyní máte provoz vytvořený a je možné do něj přidávat zaměstnance.


Byl tento článek užitečný?

To je skvělé!

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Je ním líto, že jsme vám nepomohli

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Dejte nám vědět, jak můžeme tento článek vylepšit!

Vyberte alespoň jeden důvod

Zpětná vazba odeslána

Oceňujeme vaši snahu a pokusíme se článek opravit